KÜTAHYA BAROSU ÇEVRE KOMİSYONUMUZ MURAT DAĞI'NDA İNCELEMELERDE BULUNDU
Tarih: 17.06.2019| Okunma Sayısı: 162

13 Haziran 2019 Çarşamba günü Kütahya Barosu Çevre Komisyonu Bşk. Av. Ali İhsan BAKIR ve Yönetim Kurulu üyemiz Av.Sait GÜNEL,Gediz İlçesi Murat Dağı Karaağaç Köyü Muhtarı İbrahim ÖZKAN ve Sumaklı Köyü Muhtarı Mustafa KALKAN ile her iki köyün ihtiyar heyetleri ile birlikte toplantı yapmıştır. Gediz İlçesi Karaağaç Köyü Mevkiinde Anadolu Export Maden Sanayi Ticaret. A.Ş tarafından yapılması planlanan İR 85899 Ruhsat numaralı sahada Yıldız Altın-Gümüş Madeni kapasite artırımı Cevher zenginleştirme Tesisi kırma eleme tesisi projesi ile ilgili Çevre Şehircilik Bakanlığına sunulan ÇED Raporuna ilişkin Bakanlık tarafından verilen 08.05.2019 tarihli 5508 Sayılı ÇED OLUMLU KARARI VERİLMESİNE ilişkin idari işlemin iptaline ilişkin Kütahya İdare Mahkemesi Başkanlığı'nın Esas No: 2019 - 348 sayılı dosyasında Kütahya Barosu ve Uşak Barosu Başkanlığı işbirliğiyle alınan dernek ve kişi, Muhtarlık vekaletnameleri ile birlikte 53 davacı tarafı ile birlikte dava açıldığını belirtilmiştir. Her iki köy muhtarı ile yapılan görüşmeler sonucu her iki köyde büyük baş, küçükbaş Hayvancılığın yaygın bir şekilde yapıldığı, buğday, arpa,fi ekimin yapıldığını, yaygın bir şekilde sebze ve meyve yetiştiriciliği yapıldığı,sütçülüğün gerçekleştirildiği,2006 yılından beri önce MTA ve daha sonra yaygın bir şekilde Anadolu Export A.Ş tarafından 60 a yakın sondaj kuyusu açıldığını, bu kuyuların açılmasının içme ve sulama suları kaynaklarını etkilediğini, Murat dağında 142 Endemik bitki bulunduğunu, 3 endemik bitkinin dünyanın nadir endemik bitkisi olduğunu, dünyanın en önemli onlarca çam ağacı türünün bulunduğu yaygın ormanın bulunduğunu, yaban hayvanların ormanda birçok yaygın türünün olduğunu, Murat dağı bölgesinde Gediz, Büyük Menderes, Sakarya Havzalarının birçok suyunun toplandığını buradan çıkarak bu havzaları beslediğini, Murat dağı bölgesinin 50 Km lik 1.derecede Simav fay hattı üzerinde olduğu söz konusu madencilik faaliyetinin gerçekleşmesi halinde doğal hayatın alt üst olacağını, Murat dağında yapılan turizm faaliyetinin bundan etkileneceğini
söz konusu maden faaliyetine yasal haklarını kullanarak karşı çıkacaklarını mücadelelerini sürdüreceklerini belirtmişlerdir.Yapılan görüşmelerde panellerin, konferansların mitinglerin yapılmasında

BAROMUZ'UN ÖNDERLİK YAPACAĞI BELİRTİLMİŞTİR.

17.09.2019