KÜTAHYA

EkimKasımAralık
Tarih: 27.07.2017 | Okunma Sayısı: 152 | | |
Basın ve kamuoyuna;

İçişleri Bakanlığınca hazırlanıp; Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısına eklenen 6-madde ile “İl ve İlçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu” yetkisi verilmektedir.
Anayasamızın 2. Maddesinde belirtildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti “demokratik, laik ve sosyal” bir hukuk devletidir. Laiklik ilkesi ülkemizin içinde bulunduğu coğrafyada bizi kargaşadan ve iç savaştan koruyan en önemli ilkelerden biri olup, anayasamızın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen hükümlerinden biridir.
Hal böyleyken; “ vatandaşımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak ve daha kolay ve seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak gerekçesiyle yapılmaya çalışılan bu değişiklikle; Anayasamızın 174/4- maddesiyle koruma altına alınan İnkılap Kanunları içinde olan “evlilik akdinin evlendirme memuru önünde yapılacağı” nın hükmünün ihlaline ve Laiklik ilkesinin dolaylı olarak çiğnenmesine yol açılacaktır.
Bu değişiklikle, Anayasamızın Laiklik ve Eşitlik İlkeleri ihlal edilecek, Hukuk Birliği ortadan kaldırılacak, Medeni Kanun kabulüyle elde edilen kadın kazanımlarının kaybedilmesine yol açılacak, kadın ve çocuklara yönelik şiddet, taciz ve istismarlar artacak; toplum aile düzeyinde de ayrışacak ve kadının ve çocukların hak ihlalleri artacaktır.
Bu nedenle Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu olarak; millet ve ülke olarak birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz bir süreçte; Anayasamızın değiştirilemez ilkelerinden olan laiklik ilkesinin çiğnenmesine, kazanılmış kadın haklarının kaybedilmesine neden olacak ve kadın ve çocukların hak ihlallerini arttıracak bu kanun değişikliği teklifini kabul edilemez bulduğumuzu ve şiddetle reddettiğimizi belirtiyor; söz konusu değişikliğin meclisten geri çekilmesi için hükümete ve tüm siyasi partilere çağrı yapıyoruz.
Kamuoyuna saygıyla sunulur.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ KADIN HUKUKU KOMİSYONU